Advertisements

Pasta z bakłażana
Kupiony na wyprzedaży bakłażan rewelacyjnie się sprawdził jako główny składnik do mojej ulubionej ostatnio pasty. Możemy też użyć ją jako dodatek do drugiego dania.
Składniki
- bakłażan - 2 sztuki
- posiekana cebula - 1 sztuka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- posiekany czosnek - 3 sztuki
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3-5 łyżek
Instrukcje
1. Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą. Zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie wycieramy bakłażana ręcznikiem papierowym. Kroimy go na bardzo drobną kosteczkę.
2. Cebulę i drobno pokrojoną paprykę podsmażamy na oleju przez około 10 minut, następnie dodajemy do nich bakłażana, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem dolewając od czasu do czasu troszkę wody. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe (opcjonalnie).
@ jest to idealna pasta na chleb, najlepiej smakuje gdy jest ciepła
@ można jej też użyć jako sosu do makaronu lub ryżu
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Bakłażan to bardzo dobry pomysł na pastę. Zdrowy i smaczny – choć nie każdemu zasmakuje.
Pingback: Pasta z bakłażana – PrzepisoweSmacznosci
Nie lubię bakłażana, ale spróbuję, bo przepis brzmi ciekawie:)
Świetny przepis – myślałam, że pasta będzie ze zblendowanego bakłażana, a tu niespodzianka – duszony. Ciekawe, na pewno przetestuję! 🙂
Zawsze solę bakłażana i jeszcze go płuczę a i tak jest piekący 🙁 co robię źle?
Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw więc przepis trafiony 🙂