Ciasteczka daktylowo-orzechowe
Składniki
- mąka pszenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 1 szklanka
- olej kokosowy lub masło kokosowe - 1/2 szklanki
- daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 3/4 szklanki
- brązowy cukier lub kokosowy puder - 2 łyżki
- wanilia - 1/2 łyżeczki
- szczpta soli
- cukier kokosowy lub brązowy zmielony na puder do obtaczania ciasteczek po upieczeniu - 1/2 szklanki
- nasiona chia - 1 łyżeczka
Instrukcje
- Wcześniej przygotowaną masę daktylową miksujemy dokładnie w blenderze lub robocie kuchennym z olejem kokosowym i cukrem pudrem.
- Prażymy orzechy włoskie lub takie, które akurat mamy w domu. Użyłam w tym przepisie pecans. Prażymy je albo w piekarniku (15 min w temperaturze ok. 180C) albo na suchej patelni. Po uprażeniu, siekamy je na drobno i dodajemy do masy daktylowo - olejowej (punkt 1), mieszamy.
- Dodajemy mąkę i resztę składników po czym delikatnie mieszamy. Ciasto formujemy w długie rulony i kroimy albo wybieramy każdy inny kształt, który nam pasuje.
- Pieczemy w temperaturze 375F (200C) przez ok. 15 min.
- Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze lub w mące kokosowej.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
A ile tych orzechów trzeba dać?