Skoro mamy świąteczno-ciasteczkowy miesiąc, możcie pokusić sią na coś wyjątkowo apetycznego i do tego zdrowego. Takich ciasteczek nie ma co sobie żałować, a orzechy laskowe, z których zrobiona jest „Nutella” nadają im naprawdę niepowtarzalny smak.
1 szklanka domowej „Nutelii” (https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nutella-nie-tylko-dla-dzieci/)1 szklanka ekspandowanego amarantusa (patrz zdjęcie poniżej)
1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej lub razowej z białej pszenicy
3 łyżki miodu lub 1/3 szklanki syropu klonowego, albo 1 bardzo dojrzały banan
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze mieszamy, jeżeli się nie kleją dodać odrobinę wody lub mleka roślnnego.
Formujemy ciasteczka, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy jagodami goji, suszoną żurawiną albo suszoną wiśnią.
Pieczemy w temp. 180C (350F) ok 15 min.
Z przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek.