Coś niezwykle prostego, taniego i smacznego. Propozycja zamiast pierogów z kapustą. Moim zdaniem mniej pracy i do tego o wiele smaczniejsze. Jest to moje ulubione danie z dzieciństwa. Podobne robiła moja mama.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej
2 szklanki mąki orkiszowej lub mąki razowej z białej pszenicy (white whole wheat flour)
ok. 3,5 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli ziołowej
pieprz do smaku
Farsz:
ok. 3 szklanki kapusty kiszonej (odciskmy z soku, drobno kroimy i gotujemy w małej ilości wody, ok. 15 min)
1 dużą cebulę pokroić w kostkę
35 dkg pieczarek pokroić w kostkę
2 łyżki zmielonych na proszek suszonych grzybów (rewelacyjnie poprawiają smak)
3 łyżki zmielonych płatków owsianych (dodaję aby farsz się lepiej trzymał)
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.
Farsz nakładamy do naleśników, formujemy krokiety, obtaczamy w panierce. Do panierki zamiast jajka użyłam wodę wymieszaną z mąką i przyprawami (sól, pieprz i dla uzyskania rumianego koloru papryka czerwona). Obtoczyłam w mące i usmażyłam.
Tak panierowane kotlety wyglądają apetycznie i są chrupiące.
Podajemy z słodko-kwaśnym sosem chili, lub bez żadnych dodatków.
Z przepisu wychodzi ok. 15 krokietów.