Ciasteczka „angielskie”
Przepis przerobiłam z bardzo niezdrowego przepisu na Scone. Ciasteczka historycznie pochodzą z Anglii i zawsze mają kształt trójkąta, mało tego - są niemiłosiernie słodkie. Przyznać muszę, że wegańska wersja wyszła znakomicie.
Składniki
- mąka pszenna z pełnego przemiału lub mąka orkiszowa - 2 szklanki i 2 łyżki
- bardzo gęste mleko kokosowe - 1 szklanka
- olej kokosowy lub margaryna roślinna - 3/4 szklanki
- soda do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
- rozgnieciony widelcem banan - 2 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- pokrojone orzechy włoskie - 1 szklanka
- drobno pokrojona czekolada wegańska - 50 g
- cukier brązowy lub kokosowy - 1 łyżka
- mleko roślinne - 1/3 szklanki
Instrukcje
- Dwie szklanki mąki i olej kokosowy dokładnie mieszamy razem, dodajemy 1 łyżeczkę sody do pieczenia oraz sól i mieszamy.
- Orzechy i czekoladę drobno kroimy po czym mieszamy z 2 łyżkami mąki a następnie dodajemy do wymieszanych z olejem i sodą dwóch szklanek mąki. Dodajemy brązowy cukier i wszystko delikatnie mieszamy.
- Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy delikatnie tak, żeby wszystko wymieszać, ale nie zrobić z ciasta zbitej twardej kuli - ma być dosyć miękkie i klejące.
- Ciasto delikatnie rozkładamy rękami na stole posypanym mąką (patrz zdjęcie) następnie przy pomocy foremki do ciasteczek wycinamy kształty.
- Wierzch ciasteczek smarujemy miksturą zrobioną z 1/3 szklanki mleka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 400F (200 C) przez około 20 - 25 minut.
- Z przepisu wychodzi około 24 ciasteczek.
Moje ciasteczka polałam lukrem, ale nie jest to konieczne. Ciasteczka są mało słodkie, więc możemy dodać więcej cukru lub czekolady jeżeli lubimy słodsze.
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]