Pasztet soczewicowy – bezglutenowy
Składniki
- soczewica czerwona - 1/2 szklanki
- soczewica zielona - 1/2 szklanki
- kasza jaglana - 1/2 szklanki
- średnia cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 sztuki
- przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
- przyprawa podlaska do pasztetów - 1 łyżka
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- olej kokosowy - 2 łyżki
- pieprz, sól (czarna) i przyprawa warzywna do smaku
Instrukcje
- Ugotować soczewicę zieloną i czerwoną razem w 2.5 szklanki osolonej wody, dodając obraną cebulę i czosnek oraz część przypraw.
- Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni, po czym przepłukujemy gorącą wodą. Gotujemy w 1 i 1/3 szklanki wody z resztą przypraw i olejem.
- Po ugotowaniu, jeszcze gorącą kaszę i soczewicę miksujemy w blenderze na wysokich obrotach. Dobre zmiksowanie gwarantuje udany pasztet.
- Wylewamy do foremki (keksówka) i zostawiamy do wystygnięcia.
@ Pod koniec gotowania, soczewicę dobrze doprawiamy, wtedy pasztet na pewno będzie smaczny. Jeżeli nie macie przyprawy podlaskiej do pasztetu, to należy dodać majeranek i zmielony liść laurowy (1/3 łyżeczki) @ Poracja na 4 osoby.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Świetna opcja dla tych, którzy mają chętkę na pasztet, a nie mają w zanadrzu piekarnika. Mam dwa pytania: czy soczewicę czerwoną i zieloną musimy gotować oddzielnie? Oraz – jakie wymiary foremki będą odpowiednie na taką ilość składników?
Soczweice gotujemy razem. Foremaka keksówka. Wmiary 23 dł. i szer.12.
Czy można to zrobić tylko z jednego rodzaju soczewicy?