
Ciasto dyniowe
Przepis wyjątkowo prosty, ale możemy go urozmaicić dodając orzechy włoskie i żurawinę. Idealnie nadaje się na jesienne wieczory do herbatki.
Składniki
- biała mąka pszenna - 1 3/4 szklanki
- ugotowana dynia, zmielona lub z puszki - 1 szklanka
- woda lub mleko roślinne - 1/2 szklanki
- olej - 1/2 szklanki
- brązowy cukier - 1/2 szklanki
- zmielone złote siemię lniane - 2 łyżki
- soda do pieczenia - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia (bez aluminium) - 1 łyżeczka
- cynamon lub kardamon - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Instrukcje
- Zrobienie ciasta jest bardzo proste. Suche składniki mieszamy razem w misce, natomiast cukier i dynię wraz z resztą mokrych składników miksujemy w blenderze.
- Łączymy suche i mokre składniki delikatnie mieszając. Wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną olejem i mąką.
- Pieczemy w piekarniku około 45 min w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu studzimy około 15 min i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z blachy.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Właśnie zastanawiałam się z czym można połączyć dynię, żeby stworzyć jakieś smakowite ciasto. Tutaj widzę w połączeniu z kardamonem, cynamonem i gałką muszkatałową, więc obstawiam wersję… pierniczkową? 😀 w sumie spoko, uwielbiam kopytka z dyni i zupę, mniam! Na ciasto też muszę się skusić 🙂