JagRaffello, czyli jaglane „Raffaello” – klasyka w wydaniu vege
Składniki
- ugotowana kasza jaglana - 2/3 szklanki
- mąka kokosowa - 2/3 szklanki
- brązowy cukier - 1/3 szklanki
- mleko sojowe w proszku - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- kardamon - 1/4 łyżeczki
- wanilia - 1/2 łyżeczki
- olej kokosowy/masło kokosowe - 1 łyżka
Instrukcje
- Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę miksujemy w blenderze z mąką kokosową, olejem, cukrem, kardamonem, wanilią, mlekiem sojowym w proszku i sokiem z cytryny.
- Po zmiksowaniu formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach (z przepisu wychodzi ok. 20 kulek).
Kaszę jaglaną najlepiej gotować w proporcjach 1 do 3, czyli 1 porcja kaszy i 3 porcje mleka z odrobiną soli.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
a czy kaszę jaglaną trzeba gotować w mleku (jakim?), czy można w wodzie?
najlepiej ugotować na mleku migdałowym, jednak można użyć też mleko sojowe lub ryżowe.
Ale prosty przepis:) A ja się zastanawiam jak zrobić zdrowe słodycze, bo jestem na etapie rzucania niezdrowego jedzenia:) Zastanawiam się tylko czy mogę użyć np. takiego oleju kokosowego: https://swojskapiwniczka.pl/pl/p/Olej-tluszcz-kokosowy-Bezzapachowy-240g-COCO-Farm/1237 czy musi być jakiś specjalny. Słyszałam, że nie każdy nadaje do wszystkiego…
Brzmi pysznie i zdrowo 🙂 Na pewno wykorzystam przepis i przekonam się czy mi też będzie smakować 🙂
Musi być pyszne ! Zastanawiam się czy kasze powinno się przed gotowaniem moczyć ? Gdzieś ostatnio przeczyta…am, że niby tak, bo w ten sposób pozbywamuy się kwasu fitynowego, który w zbożach występuje. Z drugiej strony Dr Furhman czy McDougall nic o tym nie piszą. Może po porstu obróbka termiczna rozwiązuje ten problem i neutralizuje te związki antyodżywcze ? Jak myślisz ?
nie, nie trzeba jej moczyć i to prawda jest wyśmienite!
Fajny przepis tylko czy można użyć mleka sojowego w płynie i w jakich proporcjach wtedy?
Myśle ze najlepiej nie używać mleka w płynie musi być to mleko w proszku.
Porostu zrób przepis bez mleka w proszku też będzie dobry.
To wygląda przepysznie, w najbliższy weekend pojawi się w mojej kuchni!
Czy mleko sojowe w proszku można czymś zastąpić?