Lody z mango
Największym komplementem dla kucharki jest zawsze stwierdzenie jedzącego: „ale to jest pyszne”. Tak, ale dla kucharki prowadzącej zdrową kuchnię dochodzi jeszcze „po prostu smakują jak normalne lody!!!”. Tak, taki właśnie deser spałaszowałam dzisiaj z moją córką. Nie ma nic lepszego - i zdrowe, i smaczne.
Składniki
- mango zamrożone - 1,5 szklanki
- ananas zamrożony - 0,5 szklanki
- brązowy cukier lub kokosowy - 2 łyżki
- mleko kokosowe (bardzo gęste) - 1/2 szklanki
- wanilia - 1/2 łyżeczki
- nerkowce (orzechy) - 2 łyżki
- syrop klonowy (lub inny) - 2 łyżki
Instrukcje
- Dobrze dojrzały owoc mango oraz ananas obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i zamrażamy.
- W blenderze lub robocie kuchennym dokładnie miksujemy zamrożone owoce i resztę składników. Dodajemy tyle mleka kokosowego, aby uzyskać dosyć gęste lody.
- Jeżeli chcielibyście, aby konsystencja lodów była twardsza, wówczas umieśćcie je w szklanym naczyniu i włóżcie do zamrażarki. Co 20 minut przemieszajcie lodową masę Powtarzajcie mieszanie tak długo, aż uzyskacie pożądaną dla Was konsystencję.
@ Super smaczne są także, jeśli dodatkowo podamy te lody z pokrojonym w kostkę świeżym mango.
@ Zamiast cukru możemy użyć zamrożone bardzo dojrzałe banany - bez skórki.
@ Kolor żółty (bardziej wyrazisty) możemy uzyskać dodając szczyptę szafranu.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Bardo dziękuję za pomysł. Lato się uda 🙂
Super przepis. Mimo że jest zima muszę zrobić takie lody 😉
Ma ktoś sprawdzoną metodą jak wybrać dobre mango? Takie gotowe do jedzenia, nie za miękkie, nie za twarde?
Trzeba próbować po zapachu, czy czuć przez skórkę zapach.
Delikatnie naciskając, skórka powinna pracować pod palcem
Lody z mango, nie ma lepszych na świecie! 😀
Ja nie miałam okazji tego spróbować jeszcze. No ale czuję, że pięknie orzeźwiają.
Jadłam ostatnio, w zyciu nie probowalam lepszego smaku chyba 😀
Świetny przepis, na lato dla całej rodzinki jak znalazł 🙂 pyszny i orzeźwiający, pozdrawiam
Lato w najlepszej osłonie 😀
Ostatnio robiłam lody z brzoskwini oraz truskawek. Teraz na warsztat pójdzie mango i ananas. Super przepis – dzięki!