Zielony Szejk
Hipokrates trafił w sedno mówiąc: ''Niech twoje lekarstwo będzie twoim pożywieniem, a twoje pożywienie niech bedzie twoim lekarstwem".
Zdecydowanie, do tej grupy zaliczyłabym szejki. Moim zadaniem, to najlepszy sposób na to, aby spożyć największą ilość owoców i warzyw. Choć robienie szejków jest niezwykle proste, to czasami najtrudniej jest po prostu zacząć je robić. Warto jednak wykazać odrobinę zainteresowania i uczynić nasze jedzenie naszym lekarstwem.
Składniki najlepiej przygotować dzień wcześniej, albo zmagazynować całe zestawy szejkowe na kilka dni i po prostu je zamrozić. Jakkolwiek byście nie zrobili, nigdy nie jest za późno, by zacząć dbać o swoje zdrowie.
Składniki
- awokado - 1/2
- liście jarmużu lub szpinaku - kilka liści
- seler naciowy - 1 pałka
- zielone jabłko - 1
- kiwi - 2-3 sztuki
- nasiona chia lub nasiona z konopi (hemp) - 1 łyżka
- cytryna bez skórki - 1/2
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle wody, aby uzyskać konsystencję szejka.
Podajcie proszę przepis na szejk z selera naciowego, ale z mniejszą ilością składników.
Świetny pomysł na letnie orzeźwienie (ja piję go schłodzonego), prócz tego jest to wspaniały sposób na urozmaicenie, a co ważniejsze na wzbogacenie naszej diety! Jest pyszny i do tego zdrowy! Lepiej być nie mogło:)
Ja od dawna piję shake i jestem ich dużą fanką, zmieniam tylko składniki. Akurat koktajlu z jarmużu nie łączyłam nigdy z avocado więc z ciekawością wypróbuję.
Super przepis, ostatnio jestem fanką takich zieleniaczków. Na pewno wypróbuję 🙂