
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Ser z migdałów i siemienia lnianego
W ramach wprowadzania do naszej kuchni zdrowych opcji serowych ta wersja jest naprawdę udanym eksperymentem. Obieranie migdałów nie może być przeszkodą w naszych próbach utrzymania lub obniżania cholesterolu do poziomu poniżej 150. Ta magiczna cyfra - jak dowodzą naukowcy - powinna zapewnić nam zdrowe serduszko.
Składniki
- namoczone migdały bez skórki - 1 i 1/2 szklanki
- sok z cytryny - 6 łyżek
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
- siemię lniane - 1 i 1/2 łyżki
- olej - 1/3 szklanki
- płatki drożdżowe - 1/3 szklanki
- przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- przyprawa śródziemnomorska - 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy - do smaku
Instrukcje
Wykonanie:
Migdały moczymy przez 24 godziny, następnie gotujemy ok 1-2 min. i obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki dobrze miksujemy w robocie kuchennym.
Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą warzywną w proszku i przyprawą śródziemnomorską.
Papier do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy przyprawą śródziemnomorską oraz płatkami ostrej papryki, formujemy kulkę na papierze obtaczając ją w przyprawie.
Pieczemy w temp. 170C(325F) ok. 30-40min.
Porcja na dwie osoby.
Czegoś takiego poszukiwałam, tylko mam jedno „ale”. Czy olej można czymś zastąpić, bo jednak trochę się go tu dodaje- ostatecznie oliwą?
można użyć swój ulubiony olej czy oliwę
Mam pytanko dotyczące siemienia. Używany w przepisach to siemię w ziarenkach czy sproszkowane? Dopiero rozpoczynam przygodę ze zdrową żywnością.
Siemię lnine zmielone na mąkę/
nie rozumiem przepisu, w składzie płatki drożdżowe / ? / a w wykonaniu już ich nie ma i nie wiadomo w którym momencie je dodać i czy można zastąpić je drożdżami w proszku, a może wkradł się błąd i chodzi o płatki chili? proszę o informację
muszą być płatki drożdżowe -drożdże nie aktywne dodają super smaku. Często używane w kuchni wegańskiej.
Jaki genialny przepis! Wygląda ślicznie, jak ze sklepu. Myślę, że jest to cudowne wybawienie od oklepanych kanapek z szubką, czy też serem żółtym. Ile można jeść to samo. Doskonale sprawdzi się jako jeden z dań nowo zaczętej diety wegetariańskiej 🙂
Wygląda ciekawie, z przepisu i komentarzy wynika, że muszę spróbować.
Ale jazda!
Smakowało niesamowicie ! nawet moja rodzinka była zachwycona tym przepisem !
Ale to było pyszne, macie jakieś inne, podobne składnikowo równie dobre przepisy?
Wygląda pysznie i przede wszystkim jest zdrowe! Siemię lniane warto spożywać ze względu na Omega-3
Bardzo fajna strona i świetne przepisy. Zalecam jednak większy dystans do doniesień „naukowych” – mit cholesterolowy już dawno został wyciągnięty na światło dzienne, a norma 150 to celowe zaniżanie jego poziomu, by nałapać więcej ludzi do „leczenia”. Winowajcą chorób wieńcowych nie jest cholesterol, tylko stany zapalne naczyń, spowodowane toksycznym odżywianiem. Pozdrawiam!
Wygląda przepysznie, na pewno sprawdzę ten przepis u siebie. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego „sera” 🙂
Super wygląda, ale podejrzewam, że jest to kosztowne danie (migdały robią swoje;-) Ale robiłam coś podobnego z twarogiem i kaszą jaglaną. Też całkiem przyjemna dla podniebienia:-)