Najsmaczniejszy z wszystkich serników. Idealnie podrabia ten zrobiony z twarogu, a poza tym nie narażamy się na dodatkową dawkę cholesterolu i nasyconych kwasów tluszczowych czy kazeiny. Migdały mogą spokojnie konkurować z nabiałem bo są dobrym źródłem białka, wapnia, wit. E, a dodatkowo zawierają fitosterole.
Składniki:
2 szklanki migdałów
3 łyżki karobu
ok. 2 lub więcej łyżek soku z cytryny
sól do smaku
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
2 łyżeczki agaru
vanila
miód lub brązowy cukier do smaku
Ciasto:
1 3/4 orzechów włoskich
1/2 platków owsianych
2 łyżki mąki z pełnego przemiału
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
sól do smaku
1/3 szklanki syropu klonowego (maple syrop)
Jeżeli będzie za mało słodkie można dodać 1 łyżkę brązowego cukru.
UWAGA: Jeżeli wolimy inny spód niż orzechowy, to można wykorzystać kruche ciasto (https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/.
Zachęcam jednak do spodu orzechowego, ponieważ idealnie uzupełnia kompozycję smakową.
Wykonanie:
1. Migdały moczymy w wodzie przez 12 do 24 godzin. Wylewamy wodę, zalewamy gorącą wodą i po paru minutach będzie łatwo je obrać ze skórki.
2.Składniki na ciasto miksujemy w robocie kuchennym.Wykładamy cienką warstwę do foremki i pieczemy do 15 min w temp 360F (zdjęcie).
3. Migdały i cukier miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy cukier, sól, sok z cytryny i ugotowany na mleku lub wodzie agar. Masę dzielimy na 2 części i dodajemy do jednej karob (mączka chlebka świętojańskiego) a drugą wylewamy na wcześniej upieczone i wystudzone ciasto.
Polewa czekoladowa
1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki carobu
Wszyskie składniki dajemy do garnka i na małym ogniu mieszając czekamy aż olej się rozpuści. Potem wylewamy na sernik.
Wlasnie zrobilam, jutro sprobuje. Dalam najpierw warstwe biala, a pozniej karobowa, bo sie pomylilam, ale smakowac bedzie tak samo. Bardzo dziekuje za przepis. Bardzo prosty i smakowity. Dalam 2 lyzki wiecej soku z cytryny i 3 lyzki miodu. Dziekuje za przepis!
No i jak wyszło
Rozumiem ze najpierw kładziemy warstwę z karobem a następnie ta bez? Czy wystawiamy do lodówki do stężenia czy pieczenia jeszcze?
Najpierw warstwę z karobem i potem bez karobu -białą. Nie pieczemy tylko wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pamietajmy że pieczemy tylko spód ciasta i po wystudzeniu wykładamy masę.