Dzisiaj możecie się zapoznać z dwoma budyniami „czekoladowymi”, które są proste w wykonaniu, nie zawierają mleka oraz barwników i są dobrym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych omega 3, żelaza, potasu i błonnika.
Budyń z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
banan, miód albo syrob z agawy
sok z cytryny do smaku
szczypta soli
karob (substytut kakao)
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i dosładzamy do smaku miodem, bananem lub syropem z agawy. Gotowe do spożycia po zmiksowaniu.
Budyń z nasion chia
Przepis na ten budyń otrzymalam od mojej koleżnaki Agniezki F., która od wielu lat jest promotorką zdrowego odżywiania.
Składniki:
1 szklanka mleka migdałowego (można też użyć mleko kokosowe, sojowe lub konopne (hemp)
3-4 łyżki nasion chia
miód lub syrop z agawy
Karob (substytut kakao)
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.
Miksowanie nasion chia nie jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.
Kiedy chcemy zrobić większą ilość budyniu wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4 do 1 szkalnki nasion chia. Możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.
Zrobiłam! Jest pyszny – pochłonęłam w jednej chwili;)
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/10/zachwycajacy-mus-z-awokado.html
Pozdrawiam:)
Super. Pozdrawiam cieplutko.
to był dobry pomysł na zakamuflowanie awokado, moja córka normalnie nie lubi ani awokado, ani karobu, a tu zjadła ze świadomością „deseru czekoladowego”
Super, i właśnie oto chodzi.