Popularne, wegetariańskie kotleciki a la falafel z Bliskiego Wschodu, na szybką i zdrową kolację. Połączenie cieciorki z pestkami dyni tworzy pełnowartościowe białko. Ponadto, „spożycie białka z produktów roślinnych ma dodatni wpływ na profilaktykę osteoporozy” (R.Pawlak „W obronie wegetarianizmu”)

Foto M. Bojko

 

Składniki:

450g ugotowanej cieciorki/garbanzo (lub taką sama ilość z puszki)

¾ szklanki pestek z dyni

2 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki zmielonego jasnego siemniena lnianego

1 mały ugotowany ziemniak

2 łyżki oleju

lekko podsmażony szczypiorek z czosnkiem  (opcjonalnie)

Sól, pieprz,  sok z cytryny, ziołowa przyprawa – tuscan(sproszkowany czosnek, cebula, papryka, podprażone i zmielone ziarna sezamu)

  1. Cieciorkę miksujemy w malakserze lub blenderze z  ugotowanym ziemniakiem, sokiem z cytryny i mlekiem sojowym do uzyskania bardzo gęstej masy.
  2. Pestki z dyni mielimy na mączkę i mieszamy ze zmielonym siemnienim lnianym oraz przyprawami. Zalewamy goracą wodą, tak aby uzyskać gęstą masę, odstawiamy na 10 min.
  3. Zmieloną cieciorkę i pestki z dyni mieszamy razem (punkt 1 i 2) obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym. Formujemy kotleciki i samażymy na oleju.

Jeżeli kotlety wychodzą zbyt luźne, należy dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo, żeby później nie były zbyt suche.

Przypominają w smaku kotlety falafel. Podajemy je używając chleb pita z mąki z pełnego przemiału wraz z warzywami. W tym przepisie użyłam ogórki, pomidory, sałatę, szczypiorek, oraz dobrze doprawiony, gęsty majonez z ziemniaka.

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites