Żółte sery zawierają duże ilości cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli, czyli tych składników które wpływają na powstawanie chorób serca i układu krążenia. Dlatego w trosce o Państwa zdrowie proponujemy sery wegańskie – bez cholesterolu i mleka, ale za to smacznie i zdrowo.
Składniki:
1 szklanka namoczonych orzechów nerkowców
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka sojowego
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki soku z cytryny
4-5 łyżeczek agaru (wegetariańska żelatyna)
4 łyżeczki płatków drożdżowych
sól, pieprz, przyprawa warzywna
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę i doprawiamy do smaku.
Orzechy najlepiej najpierw zmiksować w małej ilości wody. Po zmiksowaniu wszystkich składników wylewamy zawartość do garnka i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszjąc aż do zgęstnienia. Potem wylewamy do naczynia, przykrywamy folią i wastawiamy do lodówki na kilka godzin.
Oczywiście taki serek możemy zrobić w różnych wersjach.
Przepis na „serek cheddar” można znaleźć na blogu.
Zrobilam wczoraj wieczorem,przepyszny!!!Troche sie balam efektu,bo kiedys jadlam kupny ser weganski i byl paskudny.Ten jest naprawde godny polecenia.Zrobilam z papryka chili i pomidorami suszonymi. Dziekuje za przepis.
Witam
czy muszę użyć płatków drożdżowych do tego serka, czy są konieczne, bo niestety nie mogę ich zdobyć.
nie musisz ale wspaniale dodaja smaku, probowalas kupic w sklepach iternetowych?
płatki drożdżowe kupione – dzisiaj robię serek. Mój mąż uwielbia sery żółte – mam nadzieję że mu zasmakuje ten serek, żebyśmy mogli zastąpić nim sery żółte.
mam nadzieję że smkowało. pozdrawiam.
Jak długą ważność będzie miał ten serek? Wyszedł wyśmienicie 🙂
ok 5 dni.