Deserek marzenie, skarbnica różnokolorowych antocjanowów (barwników), które są jak najbardziej pożądane w naszej diecie bo np. wspomagają nasz organizm w walce z rakiem neutralizujac działanie wolnych rodników, wpływają na poprawę wzroku, kondycję naczyń krwionośnych, poprawiają stan naszej skóry. Wymieniać można by długo najlepiej jednak porostu deserek zrobić i zjeść z pyszną śmietanką z migdałów. Polecamy. PYCHOTKA.
Składniki:
Różnego rodzaju jagodowe czyli
jagody
jeżyny
maliny
truskawki
Śmietanka z migdałów powstała z okazji ostatniego przedwakacyjnego spotkania Szkoły Gotowania – Zdrowie Na Talerzu. Przepis bajecznie prosty wymaga jednak wcześniejszego planowania.
Ok. 1 szkalnki migdałów, moczymy w wodzie przez 24 godziny. Potym czasie wylewamy wodę w której się moczyły, zalewamy gorącą wodą i czekamy aż woda ostygnie, wtedy dopiero zabieramy się do “obierania” a raczej wyciskania migdałów które wręcz “wyskakakują ze skóry”.
Obrane migdały wsypujemy do blendera i miksujemy z mlekiem kokosowym. Dodajemy do smaku odrobinę soli, miód i sok z cytryny. W rezultacie mamy super śmietankową śmietankę i to bez cholesterolu! PYCHA!!!
Uwielbiam ten deser, jednak nigdy nie próbowałam śmietanki z migdałów. Muszę to jak najprędzej nadrobić, tym bardziej że akurat jest sezon na użyte w tym przepisie owoce.
Sama byłam zaskoczona samkiem “śmietanki”. Pycha,smacznego.