Deserek marzenie, skarbnica różnokolorowych antocjanowów (barwników), które są jak najbardziej pożądane w naszej diecie bo np. wspomagają nasz organizm w walce  z rakiem neutralizujac działanie wolnych rodników, wpływają na poprawę wzroku, kondycję naczyń krwionośnych, poprawiają stan naszej skóry. Wymieniać można by długo najlepiej jednak porostu deserek zrobić i zjeść z pyszną śmietanką z migdałów. Polecamy.  PYCHOTKA.

Składniki:

Różnego rodzaju jagodowe czyli

jagody

jeżyny

maliny

truskawki

Śmietanka z migdałów powstała z okazji  ostatniego przedwakacyjnego spotkania  Szkoły Gotowania – Zdrowie Na Talerzu. Przepis bajecznie prosty wymaga jednak wcześniejszego planowania.

Ok. 1 szkalnki migdałów, moczymy w wodzie przez 24 godziny. Potym czasie wylewamy wodę w której się moczyły, zalewamy gorącą wodą i czekamy aż woda ostygnie, wtedy dopiero zabieramy się do “obierania” a raczej wyciskania migdałów które wręcz “wyskakakują ze skóry”.

Obrane migdały wsypujemy do blendera i miksujemy z mlekiem kokosowym. Dodajemy do smaku odrobinę soli, miód i sok z cytryny. W rezultacie mamy super śmietankową śmietankę i to bez cholesterolu! PYCHA!!!

 Foto M. Bojko

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites