Od mojej przyjaciółki dostałam piękną, dużą, ekologiczną cukinię i zapiekłam ją polaną serkiem (oczywiście) vegańskim – “cheddar”.
Dzisiaj inaugracja pysznej i co najważnejsze zdrowej oraz prostej zapiekanki z cukini. Sprawdźcie sami jak smakuje to eksperymentalne danie. Moi goście i rodzina prosili o dokładki!
Składniki:1 cukinia (miałam jedną dużą, wystarczyła na duże naczynie żaroodporne)
1 kostka twardego tofu 400g
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka sztuk suszonych pomidorów – można więcej
sos pomidorowy (poszłam na kompromis i użyłam sklepowego gotowca z bazylią – w końcu jest lato i nie chce się spędzać za dużo czasu gotując)
serek chedder – domowej roboty link: https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/serek-cheddar/
przyprawy do grilla, sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
1. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy. Cukinię oraz tofu kroimy w plastry. Przyprawiamy na dwa sposoby: albo posypujemy każdy plasterk przyprawami, albo mieszamy w misce z przyprawami. Uważajmy na plasterki tofu aby się nie połamały.
2. Posypujemy cukinię pokrojoną cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
3. Robimy vegański serek cheddar dodając do przepisu 1/2 ugotowanego ziemniaka, lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczane i polewamy na wierzch zapiekanki (trochę księżycowy krajobraz 🙂
4. Zapiekamy w piekarniku w temp 375F, czyli 180C ok. 30-45 min.
Podałam z pieczonymi ziemniaczkami. Możemy podawać oczywiście z kaszą gryczaną albo ryżem, wtedy też otrzymamy pełnowartościowe białko.
czy jeżeli cukinia nie jest ekologiczna to danie wyjdzie?
Dzień dobry,
Mam pytanie dotyczące tej zapiekanki. Czy w momencie kiedy robimy serek cheddar, dodając ziemniaka lub mąkę ziemniaczaną to czekamy, aż całość stężeje czy normalnie polewamy zapiekankę świeżo zrobioną masą bez oczekiwania na tężenie i wstawiamy do piekarnika?
Witam,
Do przepisu na serek dodajemy tyle mleka i wody aby uzyskać gęsty krem. Polewamy na warzywa i wstawiamy do piekarnika.