Advertisements

Od mojej przyjaciółki dostałam piękną, dużą, ekologiczną cukinię  i zapiekłam ją polaną serkiem (oczywiście) vegańskim  – „cheddar”.

Dzisiaj inaugracja pysznej i co najważnejsze zdrowej oraz prostej zapiekanki z cukini. Sprawdźcie sami jak smakuje to eksperymentalne danie. Moi goście i rodzina prosili o dokładki!


Składniki:1 cukinia (miałam jedną dużą, wystarczyła na duże naczynie żaroodporne)

1 kostka twardego tofu 400g

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

kilka sztuk suszonych pomidorów – można więcej

sos pomidorowy (poszłam na kompromis i użyłam sklepowego gotowca z bazylią – w końcu jest lato i nie chce się spędzać za dużo czasu gotując)

serek chedder – domowej roboty link: https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/serek-cheddar/

przyprawy do grilla, sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

1. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy. Cukinię oraz tofu kroimy w plastry. Przyprawiamy na dwa sposoby: albo posypujemy każdy plasterk przyprawami, albo mieszamy w misce z przyprawami. Uważajmy na plasterki tofu aby się nie połamały.

2. Posypujemy cukinię pokrojoną cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

3. Robimy vegański serek cheddar dodając do przepisu 1/2 ugotowanego ziemniaka, lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczane i polewamy na wierzch zapiekanki (trochę księżycowy krajobraz 🙂

4. Zapiekamy w piekarniku w temp 375F, czyli 180C ok. 30-45 min.

Podałam z pieczonymi ziemniaczkami. Możemy podawać oczywiście z kaszą gryczaną albo ryżem, wtedy też otrzymamy pełnowartościowe białko.

Foto M. Bojko

[Głosów: 0   Average: 0/5]
Add to Favourites