Naprawdę smaczna alternatywa sera dla wegan. Na Szkołach Gotowania jest niemałą atrakcją. Możemy go zrobić na słodko lub np. z oliwkami ( zobacz zdjęcie). Przepis pochodzi z książki, która zawiera przepisy oparte wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego – „Kuchnia w Trosce o Twoje Zdrowie” – Grażyny Kuczek i Beaty Śleszyńskiej.
Składniki:
- 1 szklanka obranych ze skórki migdałów
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki agar-agar
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta Tumeric
- ½ łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
- sól do smaku
- ½ pokrojonej papryki i/lub 2 łyżki pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
- Migdały najlepiej namoczyć na noc. Obrać ze skórki.
- Migdały, cytrynę, agar-agar,1 szklankę wody i przyprawy miksujemy w blenderze, następnie wlewamy do garnka i dodajemy resztę wody. Gotujemy ok. 5 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną paprykę i/lub oliwki i wymieszać.
- Przelać do odpowiedniego naczynia szklanego albo plastikowego i schłodzić. Można używać zamiast zwykłego sera na kanapki.
Migdały po zmiksowaniu w robocie kuchennym.
Po wylaniu do naczynia.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Pingback: chemise ralph lauren
Kochana Pani Marzenko, kupilam juz sobie te ksiazke przez Pania proponowana i wyprobowalam rowniez ten przepis. Jest doskonaly. Nie moze nie wyjsc, a poza tym serek jest naprawde smaczny i zdrowy. Polecam. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za ten bloog. Uwielbiam gotowac wedlug Pani przepisow. Joasia
a można zapytac jaką książkę? 🙂
Jak juz podałam wyżej „Kuchnia w Trosce o Twoje Zdrowie” G. Kuczek B. Śleszyńskiej
Czy migdały zalewamy gorącą wodą?
Nie użyłam gorącej wody.