Ważną zasadą pomagającą w utrzymaniu właściwej wagi ciała jest po prostu nie przejadanie się… Jeżeli w skali 1-10, „10” to „pod koreczek,” lepiej zjeść do „8.”
Na pewno pomoże nam też spożywanie odpowiedniej ilość płynów (najlepiej wody – nie ma kalorii), nasze komórki powinny wyglądać jak winogrona a nie rodzynki… Uczucie pragnienia może być odczytywane jako głód. Dodatkowo, woda pomoże wydalić z organizmu toksyny.
Składniki:
1 mały kalafior
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
świeża bazylia
Składniki na sos pesto:
pęczek bazyli
1/2 szklanki podprażonych orzechów włoskich
olej
sól, 1 ząbek czosnku
sok z cytryny
Wszyskie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym.
Wykonanie:
Jednym z najważniejszych elementów tej sałatki jest blanszowanie kalafiora.
Kalafior należy podzielić na małe różyczki i wrzucić na jedną minutę do gotującej się wody. Potem kalafior należy odcedzić i dodać do pokrojoanych wcześniej warzyw. Wszysko wymieszać z sosem pesto. Smacznego!