Ważną zasadą pomagającą w utrzymaniu właściwej wagi ciała jest po prostu nie przejadanie się… Jeżeli w skali 1-10, „10” to „pod koreczek,” lepiej zjeść do „8.”

Na pewno pomoże nam też spożywanie odpowiedniej ilość płynów (najlepiej wody – nie ma kalorii), nasze komórki powinny wyglądać jak winogrona a nie rodzynki… Uczucie pragnienia może być odczytywane jako głód. Dodatkowo, woda pomoże wydalić z organizmu toksyny.

Składniki:

1 mały kalafior

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 czerwona cebula

świeża bazylia

Składniki na sos pesto:

pęczek bazyli

1/2 szklanki  podprażonych orzechów włoskich

olej

sól, 1 ząbek czosnku

sok z cytryny

Wszyskie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym.

Wykonanie:

Jednym z najważniejszych elementów tej sałatki jest blanszowanie kalafiora.

Kalafior należy podzielić na małe różyczki i wrzucić na jedną minutę do gotującej się wody. Potem kalafior należy odcedzić i dodać do pokrojoanych wcześniej warzyw. Wszysko wymieszać z sosem pesto. Smacznego!

Foto: M.Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites