Advertisements

Rezygnujemy z kanapki w McDonaldzie?

Spożycie tylko dwóch posiłków na tydzień w restauracjach typu „fast food” podwyższa ryzyko otyłości o 50%. Dzieje się tak dlatego, że nawet w jednym posiłku (hamburger, napój i fryki) może znajdować się  aż do 2ooo kcal! Posiłki te zawierają np. dużo tłuszczów nasyconych i soli. Korzystając często z „fast foodów” narażamy się nie tylko na chorby (np. nadciśnienie, choroby serca, rak żołądka), ale dokładamy sobie kilogramów. Proponuję bezpieczne i smaczne vege-burgery.

Foto: M.Bojko

Składniki:

½ szklanki ugotowanej czerwonej fasolki

1 szklanka ugotowanej soczewicy

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki bułki tartej

1 szklanka ugotowanego ryżu

kilka listków pokrojonej bazyli

¼ szklanki zmielonych płatków owsianych zalanych goracą wodą w takiej ilości aby uzyskać gęsta masę

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, wędzona papryka chipotle

 

Wykonanie:

Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju ok. 8 min  albo do uzyskania jasno złotego koloru.

Ugotowaną fasolkę czerwoną i soczewicę rozdrabniamy widelcem i dodajemy do podsmażonej cebulki  z przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym i smażymy.

Z przepisu wychodzi ok. 8 kotletów.

Na zdjęciu – płatki owsiane (te białe)  i farsz do kotletów.

 

 

[Głosów: 0   Average: 0/5]
Add to Favourites