Coś pysznego, coś zdrowego, coś szybkiego, …do postawienia na świąteczny stół.
Ten pasztet w zupełności spełnia te wymagania. Moja rodzinka jest zachwycona smakiem i wyglądem. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba.
Sekretem udanego pasztetu jest delikatnie uprażony słonecznik i dobrze wysmażona cebulka. Czosnek musi być dodany pod koniec smażenia. Słonecznik prażymy na średnim ogniu dokładnie mieszając, tak aby każde ziarenko zmieniło kolor. Jeżeli się zagapimy i uprażymy na brązowo, to lepiej zabierajcie się do prażenia nowej porcji. Dodatkowo, pasztet jest bezglutenowy, a więc na fali. Czy można chcieć czegoś więcej? Pozostaje mi tylko życzyć Wam powodzenia!
Składniki:
1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni na złoty kolor
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona
1 duży ząbek czosnku usmażony razem z cebulą (dodajemy pod koniec smażenia)
1 łyżeczka agaru
1 szklanka bardzo gorącej wody
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, gdy są jeszcze gorące. Tylko wtedy zmiksują się naprawdę dokładnie na jednolitą masę a agar je połączy. Możemy też zagotować agar w szklance wody, przez ok. 3-4 min i potem dodać do blendera. Po zmiksowaniu wylewamy do naczynia, przykrywamy folią, a następnie wstawiamy do lodówki.
Jeśli spodobał wam się ten przepis, to polecam wam gorąco książkę: Wegańskie inspiracje ze smakiem.
Zawiera równie proste przepisy na dania wegańskie (w tym pasty i pasztety), z czego poniższy jest hitem na wszelkiego rodzaju degustacjach i zajęciach prowadzonych przez Fundację Źródła Życia w ramach klubów zdrowia:
Czy pasztet da się zamrozić?
nie zamrażałam
Co zamiast tego agaru?Jajko czy cos innego?
najlepiej agar nie próbowałm go zastępować.
Witam, w jakim naczyniu robicie ten pasztet? Zastanawiam się ze czy z polowy szklanki kaszy będzie taki ładny i spory jak na zdjęciu. 😉
jest to mała foremka, a kasza jaglana rośnie dwukrotnie podczas gotowania.
Jak rośnie, jak ma być pół szklanki kaszy już ugotowanej?
zwykle gotuje kaszy jaglanej trochę więcej i potem używam do róznych przepisów,
1.Gdzie można nabyć agar?
2.Czym go ewentualnie zastąpić?
sklepy internetowe i sklepy ze zdrową żywnością
Może głupie pytanie, ale te pół szklanki kaszy to przed ugotowaniem czy po? bo wiadomo, że podczas gotowania trochę zwiększa objętość…
kasza ma być ugotowana.
planuje zrobic ten pasztet, z czego jest to przybranie na górze?
Pozdrawiam i dziekuje za przepis. Edyta
Sos żurawinowy, bez gotowania. Przepis wkrótce.
genialny pasztet !
🙂