Barszczyk (krem)
Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków to fantastyczna zmiana w tradycyjnym polskim jadłospisie. Jakoś długo nie mogłam się przełamać na zrobienie tego przepisu ale wystarczyło że raz spróbowałam u mojej przyjaciółki Kasi. Przepis na tyle mi zasmakował, że tym roku postanowiłam mój tradycyjny przepis na barszczyk zamienić na barszczyk-krem z uszkami. Zachęcam Was do sprawdzenia przepisu jak najszybciej.
Składniki
- buraczki - 3-4 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- grzyby suszone - 3 sztuki
- sok z cytrny - 3łyżki lub do smaku
- sól, pieprz, przprawa warzywna - do snaku
Instrukcje
- Obrane i pokrojone buraczki gotujemy w bulionie warzywnym z grzybami, czosnkiem i przyprawami aż buraczki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze raz przyprawami i sokiem z cytryny.
- Po ugotowaniu miksujemy w blenderze.
Możemy podawać z uszkami lub jak zupę z wegańską śmitaną lub mlekiem kokosowym.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Pysznie wygląda 🙂 Czy filtrujecie wodę do zup? U nas montaż filtra pozytywnie wpłynął na smak zup oraz na ich potencjał zdrowotny 🙂
Uwielbiam kremy, muszę spróbować z twojego przepisu 🙂
Wygląda bardzo smacznie. U nas taki krem podajemy z kozim serem i grubo siekanymi orzechami włoskimi 🙂