Szejk – witamina C
Niestety witaminy C nasz organizm nie może ani wyprodukować, ani magazynować dlatego powinniśmy ją codziennie dostarczać. Proponuję zamiast sięgać po tabletki poprostu zrobić sobie szejka, który zawiera niemalże potrójną porcję dziennego zapotrzebowania.
Dla przypomnienia Witamina C towarzyszy absorbcji żelaza i tworzeniu hemoglobiny, wzmaga odporność na zakażenia i pomaga w leczeniu ran. Przyczynia się do zapobiegania miażdżycy.
O tak bierzemy się już za obieranie pomarańczy. Dla mnie szejk najlepej smakje z sokiem z mango.
Składniki
- czerwony grejpfruit bez skórki - 1 sztuka
- pomarańcze bez skórki - 1lub 2 sztuki
- kiwi - 1 sztuka
- cyrtyna bez skórki - 1/2 sztuki
- imbir (ginger) opcjonalnie - 1/4 łyżeczki
- sok z pomarańczowy, lub grapefruitowy albo mango - 1/3 lub 1/2 szklanki
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
Przy wysokoobrotowych blenderach takich jak Vitamix lub Blendec polecam dodać parę kostek lodu.
Porcja na 3 szklanki.
Próbowałam taki w domu, dodałam jeszcze jarmuż do tego i wyszło przepysznie ! 🙂
Świetny przepis, wygląda bardzo smacznie i koniecznie muszę to przetestować 🙂
I to jest przepis na obecną pogodę, która u nas na Lubelszczyźnie się delikatnie obecnie popsuła.
Świetny przepis! Z pewnością spróbuję. Witamina C jest bardzo ważna w diecie. Jak najbardziej na + 🙂
Egzotyczny koktajl, można też skruszyć lód, na lato idealny.
Fajnie, że jest imbir 🙂 Sama dodaję go do cytrusów zimą, żeby napoje nie miały takiego wychładzającego działania na organizm 😉
Świetny przepis. Na pewno wypróbuję