Bardzo lubię gotować tę zupę bo jest łatwa i smaczna. Wrzucamy umyte obrane warzywka, gotujemy i miksujemy. Połączenie makaronu z mąki razowej i grochu daje nam białko pełnowartościowe.
Składniki:
2 marchewki
2 ziemniaki
2 liście pora lub tylko biała jego część
3 ząbki czosnku
1,5 szklanki ugotowanego grochu
1 mały korzeń pietruszki
4 szklanki wody
Sól, pieprz ziołowy, majeranek, ziele angielskie
1 opakowanie makaronu świderki z mąki z pełnego przemiału
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek obieramy i gotujemy wraz selerem w 3 szklankach wody z przyprawami.
- Groch płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Wszystkie składniki po ugotowaniu miksujemy w blenderze.
- Gotujemy makaron i podajemy go wraz zupą do dekoracji używając pokrojonej natki pietruszki.
Foto: M.Bojko
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Uwielbiam zupę grochową! Z makaronem nigdy nie robiłem, ale ta wygląda naprawdę smakowicie, na pewno wypróbuję przepis.