The World Cancer Reserch Fund i American Institute for Cancer Research podają osiem zasad, których stosowanie obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Zasada pierwsza: Utrzymywanie właściwej wagi ciała.

Zaskakująco proste, ale w praktyce oznacza to, że ryzyko zachorowania na raka jest większe u osób otyłych. Np. kobiety, które mają z BMI powyżej 35, w porównaniu do kobiet z BMI 18-25 mają zwiększone ryzyko  zachorowania na raka jelita grubego o 46%, raka piersi o 112%, a raka macicy aż o  ok. 525%.

Polecamy niskokaloryczną zupę warzywną typu minestorne. Zamiast pietruszki dodałam rucolę.

Skadniki:

2 ziemniaki

1 cukinia

1 marchewka

1 pałka selera naciowego

1 mała cebula

1,5 szklanki ugotowanej fasolki czerwonej lub z puszki

1 liść kapusty włoskiej

arugula (rucola)

odrobina ostrej paryki serrano (opcjonalnie)

sól, pieprz ziołowy

przecier pomidorowy

Wszystkie warzywa oprócz fasoli kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion warzywny lub wodę. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną fasolkę. Po ugotowaniu dodajmy pokrojoną rucolę.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites