Wegańskie paluszki a 'la rybne przedstawia Beatka S., która prowadzi kuchnię wegetariańską od ponad 20 lat.
Składniki:
1 l wody (lub bulionu warzywnego)
ok. 2oo g kaszki kukurydzianej
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczkaprzyprawy do ryb
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól ziołowa i pierz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na oleju.
Zagotować wodę, dodać podduszoną cebulę i przyprawy i stale mieszając dodawać stopniowo kaszkę kukurydzianą.
Gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.
Ugotowaną kaszkę przełożyć do prostokątnego naczynia na ok. 3-centymetrową wysokość i zostawić do zastygnięcia.
Po wystygnięciu pokroić w prostokątne paluszki. Panierować i smażyć. Z przepisu wychodzi ok. 30 paluszków.
Panierka:
Zamiast jajka używamy wodę wymieszaną z mąką i z przyprawami.
Panierujemy w mieszance z bułki tartej, zmielonego siemnienia lnianego i płatków drożdżowych.