Uczestnicy wakacyjnej szkoły gotowania na campie Wakonda bardzo polubili tę właśnie sałatkę, która swój oryginalny smak zawdzięcza połączeniu czerwonej kapusty z buraczkami oraz dodaniu sosu i prażonych pestek dyni.
Dzięki kapuście sałatka dostarczy sporych ilości witaminy C oraz związków antyrakotwórczych. Buraczki pomogą oczyścić organizm i zmniejszyć stany zapalne. Pestki z dyni to dobre źródło cynku, magnezu i żelaza.
Składniki:
1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
1 zielone słodko-kwaśne jabłko
2-3 małe młode buraczki
1 czerwona cebula
1/2 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej pateli
Wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (patrz zdjęcie), dodać pestki dyni, wymieszać z sosem i odstawić na 15 min.
Sos do sałatki:
1 łyżka octu jabłkowego
2 lub 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki oleju
przyprawa warzywana, sól ziołowa podlaska, pieprz ziołowy
2 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Czy wszystkie warzywa sa surowe?
tak
czy Kapuste sparzamy???
dziekuje!
nie
Zaraz się zabieram do przygotowania tego dania.Bardzo ładnie wygląda:)))
pełna witamin niezbędnych dla naszego organizmu w jednej porcji zdrowej i pięknie różowej sałatki!
pyszna :]