Składniki:
parę liści jarmużu
2 łyżki awokado
1/2 zielonego jabłka
2 “krążki” dojrzałego ananasa
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej(chia seeds)-opcjonalnie
szczypta soli
Annans, odkroić jeden krążek (1,5 cm grubości) i obrać ze skórki. Jarmuż, odrywamy łodygę i kroimy. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
*Ilość mleka generalnie zależy od tego jak gęsty napój chcemy uzyskać.
Do zielonych napoji (smoothie) użyć najlepiej takie warzywa jak świeży szpinak, sałata, kapusta włoska, jarmuż, liście pietruszki, pokrzywa, seler naciowy itd. – czyli warzywa liściaste. Owoce dobieramy według naszych upodobań.
Aby uzyskać dobry napój należy zmiksować 60-70% owoców (mrożone lub świeże) i 30-40% warzyw.