„Jednym z czynników, dzięki którym wegetarianie wykazują niższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka jest stosunkowo duża zawartość w diecie takich składników odżywczych jak błonnik, związki fitochemiczne (…), a także antyoksydanty (np. wit. C)” („W obronie wegetarianizmu” R. Pawlak). Właśnie te składniki możecie znaleźć w sałatce z brokułów i kalafiora.
Składniki:
1 główka kalafiora
2 różyczki brokułów
1 pęczek szczypiorku
kilkanaście małych pomidorków lub kilka dużych
kilka łyżek majonezu sojowego lub z ziemniaka
przyprawy: sól , pieprz ziołowy, sok z cytryny, sos sojowy, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Wykonanie:
1. Brokuły i kalafior gotujemy tak aby nie straciły koloru i były lekko chrupiące, najlepiej na parze.
(Druga opcja: możemy ich nie gotować, ale wtedy należy je bardzo drobno pokroić.)
2. Wszystkie warzywa kroimy.
3. Przyprawy mieszamy z majonezem i dodajemy je do warzyw tuż przed podaniem.
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!
THNX 😉