Kotlety na obniżenie cholesterolu, zobacz dlaczego.
Prowadzone od 1963 roku badania wykazują korzystny wpływ spożywania płatków owsianych na profilaktykę chorób serca i układu krążenia, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi (beta-glukan). Osoby z wysokim poziomem cholesterolu (powyżej 220 mg/dl), które spożywały miskę owsianki dziennie obniżały poziom cholesterolu o 8-23%!
Jeżeli nie lubisz owsianki na mleku wypróbuj przepis na kotlety z płatków owsianych.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka granulowanej proteiny sojowej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki płatków drożdżowych
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, sproszkowany czosnek i cebula, kilka ząbków czosnku
Bułka tarta i pestki ze słonecznika do obtaczania kotletów
- Płatki owsiane gotujemy w osolonej wodzie na gęsto.
- Proteinę sojową gotujemy w wodzie z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Proteina gotowana z czosnkiem nabiera dobrego samku ale nie jest przesiąknięta jego zapachem. Po ugotowaniu odlewamy wodę.
- Ugotowane płatki i proteinę mieszamy z resztą składników.
- Smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru, możemy też zapiekać w piekarniku.
Z przepisu otrzymamy ok. 15 kotletów.