Kotlety na obniżenie cholesterolu, zobacz dlaczego.

Prowadzone od 1963 roku badania wykazują korzystny wpływ spożywania płatków owsianych na profilaktykę chorób serca i układu krążenia, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi (beta-glukan). Osoby z wysokim poziomem cholesterolu (powyżej 220 mg/dl), które spożywały miskę owsianki dziennie obniżały poziom cholesterolu o 8-23%!

Jeżeli nie lubisz owsianki na mleku wypróbuj przepis na kotlety z płatków owsianych.

 


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka granulowanej proteiny sojowej

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego

3 łyżki płatków drożdżowych

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, sproszkowany czosnek i cebula, kilka ząbków czosnku

Bułka tarta i pestki ze słonecznika do obtaczania kotletów

  1. Płatki  owsiane gotujemy w osolonej wodzie na gęsto.
  2. Proteinę sojową gotujemy w wodzie z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Proteina gotowana z czosnkiem nabiera dobrego samku ale nie jest przesiąknięta jego zapachem. Po ugotowaniu odlewamy wodę.
  3. Ugotowane płatki i proteinę mieszamy z resztą składników.
  4. Smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru, możemy też zapiekać w piekarniku.
    Z przepisu otrzymamy ok. 15 kotletów.
                                     
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites