Frytki ze słodkich ziemniaków są rewelacyjne, a pomysł na zielony ketchup powstał na bazie przepisu chimichurri. Nazwa trochę skomplikowana o pochodzeniu raczej trudnym do ustalenia, ale efekt naprawdę ciekawy. Poza tym jest to ciekawy sposób na spałaszownie pietruszki i kolendry.
Składniki:
Frytki:
4 słodkie ziemniaki
sól
olej
Ziemniaki kroimy w formę frytek, obtaczamy w oliwie i solimy do smaku. Pieczemy w piekarniku w temp. 220C(425F) przez ok. 30 min.
Ketchup:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka natki kolendry (cilantro)
2 ząbki czosnku
1 małe avocado
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie można dodać trochę świeżego oregano i tymianku.
Pietruszkę i kolendrę miksujemy w blenderze, a potem dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. Podajemy do upieczonych frytek z słodkich ziemniaków lub innych warzyw.
Wygląda rewalecyjnie!:)
…nie tylko wygląda ale i smakuje…