Sernik kokosowo- jaglany z vege-karmelem
Gwiazdą tego przepisu jest niepozorna kasza jaglana. Ma ona wiele ciekawych odsłon na tym blogu, ale sernika to nawet mój mąż się nie spodziewał. Mimo to, że nie należy on do wielbicieli deserów, był zdziwiony, że taki wytwór może być smaczny. Gorąco polecam!
Składniki
- kasza jaglana - 1 szklanka
- mleko kokosowe z puszki (bardzo gęste) - 4 1/2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- nerkowce (orzechy) - 1 szklanka
- sok z cytryny - 5 łyżek
- brązowy cukier - 9 łyżek
- karobowe chipsy czekoladowe - ok. 1/2 szklanki
- posiekane orzechy włoskie - 3/4 szklanki (opcja)
Instrukcje
- Kaszę płuczemy i gotujemy w 3 szklankch mleka kokosowego.
- Nerkowce zalewamy 1/2 szklanki wody i moczymy ok. 15 min a następnie miksujemy na jednolitą masę.
- Do zmiksowanych nerkowców dodajemy stopniowo ugotowaną kaszę, sok z cytryny, cukier oraz mleko, miksując na gęstą masę.
- Dno tortownicy smarujemy oliwą, posypujemy chipsami karobowymi albo orzechami włoskimi i wylewamy zmiksowaną masę.
- Wstawiamy do lodówki do wystygnięcia.
KARMEL
1 1/2 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka brązowego cukru
Mieszamy w garnku i gotujemy na małym ogniu aż do uzuskania karmelu.
Sernik podajemy polany karmelem i posypany wiórkami kokosowymi. Możemy podawać również z truskawkami, malinami, jagodami lub pyszną polewą czekoladową.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dzien dobry, świetny przepis. Czy w punkcie 3, chodzi o to, że dolewamy pozostała część mleka kokosowego (1,5 szklanki), które nie było wykorzystane w całości do gotowania kaszy (bo kasze gotujemy w 3 szklankach a w liście produktów są 4,5 szklanki mleka kokos)? Ile puszek mleka potrzebuje na ten przepis? Bardzo dziękuję:)
Właśnie takie desery uwielbiam najbardziej – vege i z małą ilością glutenu, albo w ogóle go pozbawione 😉
Kocham wszystko co jest z karmelem! Muszę spróbować!
Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂
Właśnie takie desery uwielbiam najbardziej – vege i z małą ilością glutenu, albo w ogóle go pozbawione 🙂
Czy nerkowce można czymś zastąpić?? (Uczulenie )
tak migdałami ale musisz je długo moczyć, b. dobrze zmielić i obrać ze skórki.
Świetny przepis 🙂 Muszę wypróbować!
Mieszkam we Francji i nie wiem gdzie mozna kupic karobowe chipsy czekoladowe. Czy mozna je zastapic czyms innym?
Kupuję w sklepach z zdrową zywnością. Można też zastąpić czekoladą.
Ciekawe 🙂 Nigdy bym nie pomyślała, że w serniku może się znaleźć kasza jaglana. Dzieciaki z mężem się zdziwią. Muszę spróbować w wolnej chwili.
zamiast cukru można ksylitol?
Nie probowałowałam ale można spróbować.
Na ksylitol trzeba uważać, zbyt duża ilość może spowodować problemy trawienne. Oczywiście, przede wszystkim u osób “wrażliwych”.
witam.
Swietny przepis.
Mam pytanie czy kaszę normalnie gotujemy ok 40min i czy mleko ma z tej kaszy wyparowac a kasza ma byc bardziej sucha, czy mokra?
kaszę gotujemy na mleku
Witam, mam pytanie czy dolewam tylko 1 i 1/2 szklanki mleka , czy tą część w której gotowała się kasza również, i jak rozpoznać czy mleko w puszce jest gęste, zaczynam przygodę ze zmianą żywienia i stąd te pytania.
Zawsze będzie mnie zaskakiwać pomysłowość vege maniaków i ich ciekawe zamienniki dla tradycyjnych produktów. Sernik z kaszy jaglanej, niczym Jaglanek ;p
no proszę świat jest pełen niespodzianek!
Czy geste mleko kokosowe uzyskuje sie poprzez wymieszanie getesj masy z puszki z woda ktora jest w puszcze mleka kokosowego? Rozumiem, ze w tym mleku gotujemy kasze, czy tak?
Kupuje bardzo gęste mleko. W puszce jest 2/3 mleka i 1/3 wody.