
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Wiosenna pasta - ze szpinaku i pietruszki
Choć szpinak zawiera wiele dobroczynnych substancji odżywczych (między innymi: beta-karoten, luteinę, potas, kwas foliowy), dla wielu był zmorą dzieciństwa. Ja natomiast szpinak bardzo lubię i chętnie dodaję surowy do wielu surówek.
Dobrze przygotowany jest również bardzo smaczny w postaci gotowanej. Dziś przepis na wiosenną pastę ze szpinaku i pietruszki. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. A efekt końcowy jest wyśmienity!
Składniki
- mrożony szpinak - 1 opakowanie (około 2 szklanki)
- natka piertuszki - 1/2 szklanki
- majonez bezjajeczny - 4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sok z cytryny - (opcjonalnie)
- czosnek - 2 ząbki (opcjonalnie)
- zmielone pestki słonecznika lub tofu - (opcjonalnie)
Instrukcje
- Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię i odparowujemy z niego wodę.
- Przekładamy do blendera lub robota kuchennego, dodajemy pietruszkę oraz majonez i miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej ziołowym).
- Do przepisu można również użyć trochę soku z cytryny i 2 małe ząbki czosnku. Można również dodać rozgniecione tofu lub zmielone pestki ze słonecznika.
- Podajemy na chlebie, koniecznie z pomidorem. Smakuje wyśmienicie!
Przepisy na majonezy bezjajeczne znajdziesz tutaj:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Jak byłam mała to nie lubiłam szpinaku ale na studiach polubiłam i szpinaczek z jajeczkiem jest super. Z pewnością spróbuję tej pasty.
Super pomysł! Bardzo mi się podoba ten przepis. Zrobiłam pastę dzisiaj na śniadanie i od razu jestem wielka fanką 🙂 Bardzo smaczne i zdrowe. Pozdrawiam.