- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Zupa ziemniaczana z porem i cieciorką
A to ciekawe...
"Szeroko zakrojone zmiany stylu życia już po jednym roku są w stanie doprowadzić do regresji nawet najdalej posuniętej miażdżycopochodnej choroby naczyń wieńcowych i to bez stosowania leków obniżających cholesterol." ("Zatrzymać młodość" dr R. Pawlak)
Tak stwierdzili naukowcy. Jakie to zmiany? O tym już w następnym poście.
Składniki
- por - 1 sztuka
- ziemniaki - 5-6 sztuk (średniej wielkości)
- czosnek - 3 ząbki
- marchewka - 1 sztuka
- liście laurowe - 3 sztuki
- ugotowana cieciorka - 3/4 szklanki
- koperek - 1/2 pęczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- przyprawa warzywna - do smaku
- majeranek - do smaku
- majonez z niemniaka - 2-3 łyżki (opcjonalnie)
Instrukcje
1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut na oleju.
2. Dolewamy wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną cieciorkę i posiekany koperek.
3. Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę na krem. Dodajemy posiekany koperek.
4. Podajemy z naczosnkowaną zapiekaną bagietką.
Hej wielkie dzięki za post !
Bardzo lubię takie zupy ziemniaczane. Lekkie, pożywne i smaczne 🙂
fajny przepis a moje dzieci bardzo lubią cieciorkę więc na pewno zupa się u nas sprawdzi, a ja lubię szybkie przepisy.Pozdrawiam
Szukałam właśnie przepisu na taką zupę ziemniaczaną! Pychota!
Wszystko jest wporządku w tej zdrowej zupie oprócz jednej rzeczy która już na wstępie eliminuję tę zupę a mianowicie to że warzywa podsmażone są na oleju.
nie musisz smażyć
A gdzie por zaginął w tym przepisie ? 🙂
A nieeeee zauważyłam ..przepraszaaaa
Zupa jest pycha! Dodałam jeszcze kminek. Pewnie zrobę jeszcze nie raz 🙂
polecam
świetna zupa na pewno wypróbuję 🙂