- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30-40minuty
Bananowe babeczki z orzechami włoskimi
Słodkie połączenie dobroczynnych właściwości orzechów włoskich i bananów. Orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega 3 i antyoksydantów. Są bogate w błonnik i białko. Banany zaś zawierają m. in. potas, błonnik, witaminę C i B6.
Spróbujcie! 🙂
Składniki
- dojrzałe, średniej wielkości banany - 2-3 sztuki
- ąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół mąka razowa i biała) - 1 i 1/2 szklanki
- posiekane orzechy włoskie lub pekan - 2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- olej kokosowy - 2/3 szklanki
- cukier trzcinowy - 3/4 szklanki
- zmielone siemię lniane - 2 łyżki (rozmieszane w 6 łyżkach gorącej wody)
- wanilia - 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczka
- soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
1. Dojrzałe banany wkładamy do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na papkę.
2. Olej kokosowy miksujemy razem z cukrem w robocie kuchennym.
3. Dodajemy banany i olej kokosowy z cukrem do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na babeczki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 C (350 F), wkładamy do niego foremki i pieczemy przez około 30-40 minut (czas pieczenia zależy od kształtu użytych foremek; sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są już upieczone).
5. Po wystudzeniu babeczki można posypać cukrem pudrem, cynamonem lub udekorować polewą z oleju kokosowego i karobu.
Z przepisu wychodzi około 12 babeczek.