Składniki:
6 dużych pieczarek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka zmielonych suszonych grzybów
1/2 cebuli lub 1/2 pęczka szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (garbanzo)
5 łyżek bułki tartej (lub w wersji bezglutenowej zmielone migdały)
Wykonanie:
1. Grzyby bez nóżek po umyciu wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i polewamy sosem sojowym zmieszanym wcześniej z oliwą i 1 łyżeczką sproszkowanych suszonych grzybów. Pieczemy w piekarniku w temp. 400F ok. 10-15 min.
2. Cebulę i nóżki grzybków podsmażamy na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Cieciorkę miksujemy w blenderze albo w robocie kuchennym. Możemy również rozgnieść dobrze widelcem, następnie mieszamy z usmażoną cebulą.
4. Masę z cieciorki wykładamy na pieczarki, posypujemy bułką tartą lub stostowanymi na suchej patelni zmielonymi migdałami. Pieczemy w temp. 400F ok. 10-15 min.