Składniki: 

6 dużych pieczarek

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy

1 łyżka zmielonych suszonych grzybów

1/2 cebuli lub 1/2 pęczka szczypiorku

1 ząbek czosnku

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (garbanzo)

5 łyżek bułki tartej (lub w wersji bezglutenowej zmielone migdały)

 

Wykonanie:

1. Grzyby bez nóżek po umyciu wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i polewamy sosem sojowym zmieszanym wcześniej z oliwą i 1 łyżeczką sproszkowanych suszonych grzybów. Pieczemy w piekarniku w temp. 400F ok. 10-15 min.

2. Cebulę i nóżki grzybków podsmażamy na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Cieciorkę miksujemy w blenderze albo w robocie kuchennym. Możemy również rozgnieść dobrze widelcem, następnie mieszamy z usmażoną cebulą.

4. Masę z cieciorki wykładamy na pieczarki, posypujemy bułką tartą lub stostowanymi na suchej patelni zmielonymi migdałami. Pieczemy w temp. 400F ok. 10-15 min.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites