Grilownie to nieodłączny element lata i wakacji. Czy jest zdrowe? Dym z grilla jak też „czarne kreski” (po grilowaniu) na naszym jedzeniu zawierają związki rakotwórcze, np. „akrylamid, który jest sklasyfikowany jako karcynogenna substancja”. Aby uniknąć wielu nieporządanych „dodatków” nalepiej piec warzywa dobrze zawinięte w folię aluminiową albo albo użyć grila elektrycznego no i oczywiście zdecydowanie nie grilować żadnego mięska, bo wtedy dopiero zaczynają sie problemy.
Składniki:
Do grilowania możemy użyć najprzeróżniejsze warzywa w tym zestawie jest:
młoda cukinia zielona i żółta
pomidorki
szczypiorek albo cebula
tofu
pieczarki
kiełbaski sojowe(opcjonalnie)
świeże liście ziół: takie jak bazylia, oregano, tymianek
Marynata:
gotowa mieszanka przypraw do grila dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, ocet winny lub sok z cytryny, olej, sproszkowna papryka, sól do smaku, sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy według naszych upodobań smakowch.
Jeżeli mamy taką możliwość to możemy opcjonalnie dodać do marynaty np. „liquid smoke” dosłownie parę kropelek.
Mniaaam… Uwielbiam grillowane warzywka <3 Jestem ciekawa jak smakuje grillowane tofu. Jeszcze nigdy nie jadłam ;D
A ja zawsze ograniczałem się do papryki i chleba 🙁 Aż mi ślinka pociekła na widok tych zdjęć 😀