W ok. 110g tofu znajduje się aż 35 % dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na żelazo. Dobra wiadomość dla osób walczących z nadwagą, tofu jest niskokaloryczne. Na ok. 1/2 szklanki tofu przypada tylko 94 kcal natomiast taka sama ilość wołowiny zawiera 331 kacal, a ser żółty 320kcal. Tofu oraz chleb razowy to połączenie tworzy pełnowartościowe białko.
Składniki:
1 kostka tofu ok. 400g
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka mąki sojowej (opcjonalnie)
2 kromki razowego chleba
½ szkalanki mleka sojowego lub mniej
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, zioła włoskie
Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Chleb moczymy w mleku sojowym. Następnie wszystkie składniki dajemy do malaksera czy robota kuchennego i dobrze miksujemy. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku ok 50 min w temp. 375F(200C). Podawać na kanapki z pomidorkiem lub z ogórkiem kiszonym.
Z tego przepisu na pasztet można też zrobić kotlety.
Pingback: business to business advertising agency
Zrobiłem wg tego przepisu, używając tofu wędzonego z Polsoi. Zamiast ziół włoskich dałem majeranek , gałkę i nieco imbiru, bo te ziółka mi się do pasztetu komponują. Wyszedł smaczny bardzo. Dziękuję.
Dziękuję za podzielenie się pomysłem. To połaczenie i wędzonego tofu jest naprawdę ciekawe. Pozdrawiam.
Dzisiaj upieklam i juz sprobowalam…, pycha!!! Faktycznie jeszcze smaczniejszy z ogorkiem kiszonym. Uwielbiam te strone i przepisy. Dziekuje slicznie Pani Marzeno.
Bardzo się cieszę że samkowało. Życzę zdrówka i pozdrawiam serdecznie.