Do zrobienia tych naleśników użyłam mąki z pełnego przemiału, ale z białej pszenicy (pszenica albinos). Nie zawiera ona barwnika, przez co mąka jest prawie biała, jednak nie pozbawiona wartości odżywczych, gdyż mielone jest całe ziarno. Bardzo dobrze sprawdza się w naleśnikach.

Składniki:

Farsz z soczewicy

1 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

250 g pieczarek

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 ugotowany ziemniak

sól, pieprz ziołowy, tymianek.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju przez około 5 min. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do cebuli i smażymy, pod koniec dodając przyprawy. Ugotowaną soczewicę oraz ugotowanego ziemniaka miksujemy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Na koniec wszystkie składniki należy dobrze wymieszać.

Ciasto do naleśników

2 szklanki białej mąki pełnego przemiału (white whole wheat flour)*

1 szklanka białej mąki

2 łyżki zmielonego żółtego siemienia lnianego

¼  szklanki oleju (może być mniej)

sól do smaku, przyprawa warzywna

mleko sojowe (dodajemy tyle, aby uzyskać ciasto naleśnikowe)

Należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze i odstawić na 2 godziny.

Z przepisu powinno wyjść około 8 do 10 naleśników, w zależności od ich grubości.

* Jeżeli nie mamy tej mąki, możemy użyć mąkę z pełnego przemiału (whole wheat flour), albo mąkę orkiszową.

Na usmażone naleśniki dajemy farsz i zawijamy wybierając formę, która nam się podoba – ja zrobiłam rurki.

 

Ta ogromna ilość naleśników na zdjęciu poniżej zrobiona była na spotkanie z przyjaciółmi. Podgrzałam je w żaroodpornym naczyniu w piekarniku, przykryte folią aluminiową. Naleśniki były podane  z domowej roboty barszczem z buraków. Były naprawdę smaczne!!!

Foto M.Bojko

[Głosów: 0   Average: 0/5]
Add to Favourites