Do zrobienia tych naleśników użyłam mąki z pełnego przemiału, ale z białej pszenicy (pszenica albinos). Nie zawiera ona barwnika, przez co mąka jest prawie biała, jednak nie pozbawiona wartości odżywczych, gdyż mielone jest całe ziarno. Bardzo dobrze sprawdza się w naleśnikach.
Składniki:
Farsz z soczewicy
1 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
250 g pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 ugotowany ziemniak
sól, pieprz ziołowy, tymianek.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju przez około 5 min. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do cebuli i smażymy, pod koniec dodając przyprawy. Ugotowaną soczewicę oraz ugotowanego ziemniaka miksujemy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Na koniec wszystkie składniki należy dobrze wymieszać.
Ciasto do naleśników
2 szklanki białej mąki pełnego przemiału (white whole wheat flour)*
1 szklanka białej mąki
2 łyżki zmielonego żółtego siemienia lnianego
¼ szklanki oleju (może być mniej)
sól do smaku, przyprawa warzywna
mleko sojowe (dodajemy tyle, aby uzyskać ciasto naleśnikowe)
Należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze i odstawić na 2 godziny.
Z przepisu powinno wyjść około 8 do 10 naleśników, w zależności od ich grubości.
* Jeżeli nie mamy tej mąki, możemy użyć mąkę z pełnego przemiału (whole wheat flour), albo mąkę orkiszową.
Na usmażone naleśniki dajemy farsz i zawijamy wybierając formę, która nam się podoba – ja zrobiłam rurki.
Ta ogromna ilość naleśników na zdjęciu poniżej zrobiona była na spotkanie z przyjaciółmi. Podgrzałam je w żaroodpornym naczyniu w piekarniku, przykryte folią aluminiową. Naleśniki były podane z domowej roboty barszczem z buraków. Były naprawdę smaczne!!!
jutro robię!
Wygladaja slicznie i z pewnoscia tak smakuja! napewno zrobie i to niebawem 😉 pozdrawiam
Moje ulubione, zapraszam do wspólnego gotowania.
A jaka soczewica 🙂
Dziękuję za uwagę. Podałam w tytule soczewica zielona, już dopisałam w przepisie. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzania bloga.