Czy można podejrzewać brzoskwinie o to, że są tak wartościowe? Zawierają prowitaminę A, witaminę C, dużo potasu, magnezu, żelaza no i oczywiście sporo błonnika.

Zapraszamy na zdrowy i apetyczny deser zrobiony ze świeżych, soczystych i słodkich brzoskwiń.

 

Składniki:

10 brzoskwiń dojrzałych średniej wielkości (powinny być soczyste i słodkie)

1 duże mango

2 czubate łyżki agaru (wegetariańska żelatyna)*

syrop agave, syrop klonowy albo brązowy cukier ok. (3 łyżek)

3/4 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

 

1. Owoce myjemy, pestkujemy, obieramy ze skórki miksujemy w blenderze z sokiem cytryny i np. syropem agave. Mamy uzyskać  4 szklanki zmiksowanych owoców.

2. Wodę i agar gotujemy aż do zgęstnienia ciągle mieszając. Dodajemy do blendera i wszystko razem miksujemy. Wylewamy do wybranego naczynia i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

#Ilość cukru czy syropu agave tak naprawdę zależy od tego jak słodkie są owoce  użyte do galaretki oraz od indywidualnych preferencji.

Podajemy z bitą śmietaną z mleka kokosowego albo z śmietanką z migdałów. Możemy posypać także migdałami.

Foto M. Bojko

Śmietanka kokosowa


Do śmietanki kokosowej należy użyć tłuste mleko kokosowe, które trzymamy w lodówce 12 do 24 godzin aż zgęstnieje. Otwieramy puszkę i wykładamy łyżką do miski, powinno być bardzo gęste. Ubijamy ręcznym mikserem z dodatkiem cukru lub syropu agave. Ja najczęściej nie miksuję tylko wykładam łyżką bezpośprednio na galaretkę gdyż dla mnie to mleczko jest już wystarczająco słodkie.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites