Czy można podejrzewać brzoskwinie o to, że są tak wartościowe? Zawierają prowitaminę A, witaminę C, dużo potasu, magnezu, żelaza no i oczywiście sporo błonnika.
Zapraszamy na zdrowy i apetyczny deser zrobiony ze świeżych, soczystych i słodkich brzoskwiń.
Składniki:
10 brzoskwiń dojrzałych średniej wielkości (powinny być soczyste i słodkie)
1 duże mango
2 czubate łyżki agaru (wegetariańska żelatyna)*
syrop agave, syrop klonowy albo brązowy cukier ok. (3 łyżek)
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1. Owoce myjemy, pestkujemy, obieramy ze skórki miksujemy w blenderze z sokiem cytryny i np. syropem agave. Mamy uzyskać 4 szklanki zmiksowanych owoców.
2. Wodę i agar gotujemy aż do zgęstnienia ciągle mieszając. Dodajemy do blendera i wszystko razem miksujemy. Wylewamy do wybranego naczynia i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
#Ilość cukru czy syropu agave tak naprawdę zależy od tego jak słodkie są owoce użyte do galaretki oraz od indywidualnych preferencji.
Podajemy z bitą śmietaną z mleka kokosowego albo z śmietanką z migdałów. Możemy posypać także migdałami.
Foto M. Bojko
Do śmietanki kokosowej należy użyć tłuste mleko kokosowe, które trzymamy w lodówce 12 do 24 godzin aż zgęstnieje. Otwieramy puszkę i wykładamy łyżką do miski, powinno być bardzo gęste. Ubijamy ręcznym mikserem z dodatkiem cukru lub syropu agave. Ja najczęściej nie miksuję tylko wykładam łyżką bezpośprednio na galaretkę gdyż dla mnie to mleczko jest już wystarczająco słodkie.