Quinoa nazywana “ryżem Inków” albo “warzywnym kawiorem”  jest po prostu bardzo wyjątkowa ze względu na wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka, żelaza, wapnia i niektórych witamin z grupy B. Zawiera jeden z najlepszych profili aminokwasów spośród wszystkich ziaren oraz ma niską zawartość sodu i nie zawiera glutenu.

 W takim razie, czy nie jest już nawyższy czas na zaproszenie jej do naszego jadłospisu na stałe? 

Składniki:

1/2 szklanki  białej (albo czerwonej lub czarnej) komosy ryżowej

świeże ogórki

pomidory

szczypiorek lub cebula

oliwki kalamata

1 łyżeczka podprażonego zmielonego ziarna sezamu (opcjonalnie)

Sos do sałatki:

Przyprawa warzywana, sok z cytryny, sproszkowany czosnek, sól, pieprz, olej z oliwek i podprażone, zmielone ziarno sezamu (opcjonalnie). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Komosę po wstępnym myciu, podprażamy na suchej patelni do lekko brązowego kolorou, potem gotujemy w wodzie lub wywarze warzywnym. Zasada gotowania jak przy ryżu. Na jedną porcję kaszy 2 porcje wody.

Warzywa kroimy w kostkę, a oliwki w talarki.

Kaszę po ugotowaniu i ostudzeniu mieszamy z pokrojonymi warzywami i sosem. Podajmemy np. z chlebkiem czosnkowym.

* Komosę ryżową należy dobrze umyć na sitku (dosyć gęstym uważając aby nie wypłukać ziaren z wodą) pod bieżącą, zimną wodą.

Kasza powinna być już dobrze umyta przez producenta, ale czasami tak nie jest.  Ziarna są naturalnie pokryte związkiem (saponin), który przyśpiesza perystaltykę jelit. Jeżeli nie chce nam się wypłukać ziaren zalecamy nie oddalać się zbytnio od toalety, chyba że na tym nam zależy… 🙂

Foto: M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites