„Na bazie badań przeprowadzonych od roku 1986 wiadomo jest, że 82% osób z chorobami serca, które przeszły na dietę wegańską doświadczyło odblokowania się złogów cholesterolowych w arteriach wieńcowych…,” czyli czas na wyprobowanie kotletów owsianych!
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1,5 szklanki ugotowanej fasoli, lub jedna puszka fasoli białej
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
3 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) opcjonalanie
Sól, pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa warzywana
Płatki owsiane ugotować w osolonej wodzie, fasolę zmielić lub rozdrobnić widelcem. Jeżeli używamy fasoli z puszki, należy wylać wodę .
Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i płatki drożdżowe. Mieszamy wszystkie składniki razem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i samażymy na oleju na złoty kolor.
Pamiętajmy używając ziarna szałwi hiszpańskiej (chia seeds), że dość szybko wchłaniają płyny, więc jeżeli damy jej za dużo, kotlety mogą być zbyt suche.
Kotlety rewelacja.Platki drozdzowe sa wysmienite w smaku i do tego jakie zdrowe.Super przepis!
Dziękuję i zapraszam do częstych odwiedzin.
Dzien dobry,
mam pytanie…: czy zamiast platkow drozdzowych mozna uzywac drozdzy suchych? Nigdzie nie moge znalesc platkow drozdzowych. Mieszkam w niemczech i myslalam, ze bedzie latwiej buuuu – nic z tego, sa albo swieze albo suche. W wielu przepisach sa obecne drozdze – sa bardzo zdrowe i potrzebne. Prosze o pomoc, co mam robic? Czego uzyc i w jakich proporcjach? Jestem wegetarianka i bardzo chce przejsc na weganizm. Panstwa przepisy sa dla mnie rewelacyjne. Slicznie dziekuje i pozdrawiam.
Joanna
Płatki drożdżowe to sa drożdże nieaktywne. Nie można nic z nich upiec. Drożdże suche to w dalszym ciagu drożdze aktywne. Znalazlam link jak wyglądaja w Niemczech. Powinne byc w sklepach ze zdrową żywnością. Dziekuje za odwiedziny na blogu zapraszam jak najczęściej i życzę dużo zdrówka.http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Hefeflocken_Naturata_(Verpackung).jpg&filetimestamp=20081219204720
Slicznie dziekuje Pani Marzeno,
bede ich szukala. Czy w najblizszym czasie mozna sie spodziewac nowych przepisow…? Osobiscie chetnie nauczylabym sie nowych przepisow na objad czy np. sosy naturalne. Dzisiaj pieke chleb wg Pani przepisu – mam nadzieje, ze bedzie pyszny.
Pozdrawiam cieplutko
Joasia
Mam nadzieję że chlebek się udał. Nowe przepisy już nie długo. Pozdrawiam.Marzena