„Na bazie badań przeprowadzonych od roku 1986 wiadomo jest, że 82% osób z chorobami serca, które przeszły na dietę wegańską doświadczyło odblokowania się złogów cholesterolowych w arteriach wieńcowych…,” czyli czas na wyprobowanie kotletów owsianych!

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1,5 szklanki ugotowanej fasoli, lub jedna puszka fasoli białej

1 średniej wielkości cebula

3 ząbki czosnku

1 zielona papryka

3 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego

1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) opcjonalanie

Sól, pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa warzywana

 

Płatki owsiane ugotować w osolonej wodzie, fasolę zmielić lub rozdrobnić widelcem. Jeżeli używamy fasoli z puszki, należy wylać wodę .

Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy  przyprawy i płatki drożdżowe. Mieszamy wszystkie składniki razem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i samażymy na oleju na złoty kolor.

Pamiętajmy używając ziarna szałwi hiszpańskiej (chia seeds), że dość szybko wchłaniają płyny, więc jeżeli damy jej za dużo, kotlety mogą być zbyt suche.

Foto: M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites