Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
1-2 opakowania przecieru pomidorowego
przyprawy: zioła włoskie, sól
„Serek mozzerella”
3/4 szkalnki nerkowców
1/4 szkalnki tofu
5 łyżek płatków drożdżowych
2 łyżki ugotowanego makaronu
pieprz, sól , przyprawa warzywna, sok z cytryny, pieprz cayenne
mleko sojowe (tyle, aby uzyskać gęsty krem)
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na kremową masę.
Bakłażan kroimy w plastry (1-1,5 cm)
Na patelnię lub żaroodporne naczynie wlewamy rozpuszczony z wodą i przyprawami przecier pomidorowy (możemy użyć gotowy sos pomidorowy) i kładziemy plastry bakłażana. Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni pod przykryciem . Pod koniec pieczenia polewamy „serem” i zapiekamy jeszcze 5-8 min. Tak wygląda po upieczeniu. Podajemy z ziemniakami lub spagetti.
aaaaaa, ten 'ser'!!! 😀 cos wspanialego!!! b. dziekuje za caly przepis zreszta oraz za inne, swietny blog :))) pozdrawiam!
Dziękuję serdecznie. Mam nadzieję,że będzie smakowało.Zapraszam do częstych odwiedzin.