Naukowcy z Amerykańskiego Deparatmentu Rolnictwa stwierdzili, że w bakłażanie dominującym przeciwutleniaczem jest kwas chlorogenowy. Kwas ten ma dużą zdolność do zwalczania wolnych rodników, może wpłynąć na obniżenie „złego cholesterolu” (LDL) i wykazuje działanie przeciwwirusowe. Bakłażan,  inaczej oberżyna (eggplant), oferuje także dużą ilośc potasu, magnezu, fosforu i innych składników. Zapraszamy na bakłażana w super prostej potrawie.

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan

1-2 opakowania przecieru pomidorowego

przyprawy: zioła włoskie, sól

„Serek mozzerella”

3/4 szkalnki nerkowców

1/4 szkalnki tofu

5 łyżek płatków drożdżowych

2 łyżki ugotowanego makaronu

pieprz, sól , przyprawa warzywna, sok z cytryny, pieprz cayenne

mleko sojowe (tyle, aby uzyskać gęsty krem)

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na kremową masę.

Bakłażan kroimy w plastry (1-1,5 cm)

Na patelnię lub żaroodporne naczynie wlewamy rozpuszczony z wodą i przyprawami przecier pomidorowy (możemy użyć gotowy sos pomidorowy) i kładziemy plastry bakłażana. Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni pod przykryciem . Pod koniec pieczenia polewamy „serem” i zapiekamy jeszcze 5-8 min. Tak wygląda po upieczeniu. Podajemy z ziemniakami lub spagetti.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Add to Favourites