Polskie pesto ze szczypiorku w wersji ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Nazwałam je „polskie”, gdyż w polskiej kuchni szczypiorek jest zawsze zwiastunem wiosny. Poza tym, tańszego pesto nie da się chyba zrobić. Możecie je użyć na kanapki, do makaronu, do zupy i jako sos sałatkowy.
Szczypiorkowe pesto ze słonecznikiem
1 pęczek szypioru – posiekać i podsmażyć na oleju
2 łyżeczki chrzanu
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 szklanki zmielonego podprażonego na suchej patelni słonecznika
5 łyżek oleju
ok. 1/2 łyżeczki soli
# kilka liści bazylii (absolutnie opcjonalnie)
# wody dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Możemy używać pesto jako pastę do chleba, sos do makaronu, do zupy, sos do sałatek.
Przepis na szczypiorowe pesto z makaronem tutaj
Szczypiorkowe pesto z orzechami włoskimi (porcja do makaronu)
3 pęczki szczypiorku
1 szklanka orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni
2-3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
olej z oliwek (opcjonalnie) lub mleko roślinne
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, przyprawa warzywna tutaj do smaku
3 łyżki płatków drożdżowych dietetycznych
Szczypiorek pokroić i podsmażyć na patelni.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy.
Takiego pesto jeszcze nie jadłam. Wygląda super i po składzie wynika że z pewnością też tak smakuje!