Makowiec jagalny
Kiedykolwiek mam zamiar użyć kaszę jaglaną do deseru czy ciasta to zawsze podprażam ją na jasno brązowy kolor na suchej patelni. Kaszę gotuje w delikatnie osolonym i osłodzonym mleku roślinnym w proporcjach 1 do 2 1/4. Tak przygotowana kasza jest super idealna i bardzo smaczna do deserów. Szczególnie polecam ten sposób przygotowania kaszy do tego deseru.
Składniki
- mak - 1szklanka
- orzechy nerkowca (cashew) - 1/2 szklanki
- migdały - 1/2 szklanki
- kasza jaglana - ugotowana - 1.5 szklanki
- daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżki
- mleko kokosowe bardzo gęste - 1/2 szklanki
- brązowy cukier lub kokosowy - 2 łyżki
- suszona żurawina - 1/3 szklanki
- mleko roślinne - 2 szklanki
- wegańska czekolada - 100g
Instrukcje
- Mak zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy ok. 40 minut. Odcedzamy.
- Migdały i nerkowce zalewamy gorącą wodą na 15 min. Obieramy migdały ze skórki i odkładamy 3 łyżki do pokrojenia i posypania na wierzch ciasta.
- Ugotowany mak, migdały, nerkowce, mleko, cukier oraz daktyle miksujemy razem w blenderze.
- Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka kokosowego - polejemy nią ciasto.
- Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę i resztę składników. Mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia, polewamy czekoladą wcześniej rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
- Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Super przepis bo z moją ulubioną kaszą jaglaną, która podnosi odporność organizmu i działa wzmacniająco na organizm 🙂 to tak samo jak moja filtrowana woda redox – moje dwa ulubione i smaczne sposoby dbania o zdrowie 🙂
Wow, szkoda, że nie widziałam tego wcześniej! Zapisuję przepis na przyszłe święta 😉