- Wynik: 1,15
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 45minuty
- Porcje: fillo, nerkowce, phyllo, pieczarki
Quiche – z grzybami
Quiche (czytaj "kisz") uznawany obecnie za danie kuchni francuskiej, podobno pochodzi oryginalnie z Niemiec. Podawany jest najczęściej na śniadanie lub obiad.
Jest to danie słone, z kruchym cienkim ciastem, zalewane mlekiem wymieszanym z jajkami. Dzisiaj u mnie na obiad występuje w wersji bezmlecznej i bezjajecznej.
Wegańskie, atrakcyjne i... SMACZNE!
Składniki
- pieczarki lub grzyby leśne np. kurki - 3-4 szklanki
- poszatkowana cebula - 1 sztuka
- poszatkowany czosnek - 2-3 sztuki
- posiekany szczypiorek - 1 mały pęczek
- pokrojona w paseczki kapusta pekińska lub kapusta bok choy - 2-3 szklanki
- phyllo (filo) - 1 opakowanie
- MASA A LA JAJECZNA
- orzechy nerkowca - 1 szklanka
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2 łyżki
- przyprawa warzywna, sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny - 2 łyżki
- woda - 1 szklanka
Instrukcje
- Cebulę, czosnek, szczypiorek i kapustę podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem.
- Na osobnej patelni podsmażamy grzyby, doprawiając je solą i pieprzem.
- W blenderze miksujemy składniki na masę a la jajeczną.
- Wykładamy ciasto phyllo (filo) do naczynia do tarty lub na tortownicę: układamy po 2 warstwy i każdą smarujemy wybranym przez siebie gatunkiem oleju. Układamy około 15 podwójnych warstw. Zbyt długie końce obcinamy nożyczkami kuchennymi.
- Na tak ułożone "ciasto" wykładamy warzywa i zalewamy je "masą jajeczną".
- Pieczemy całość w piekarniku w temperaturze 160 C (325 F) przez około 45 minut.
- Podajemy z sałatką lub bagietkami.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Pingback: Ciasto phyllo (filo) – Zdrowie Na Talerzu
wygląda fantastycznie. aż chce się jeść 🙂