Rosół zawsze należał do moich ulubionych dań. Bardzo mi smakował i kojarzył się świątecznie. Mieszkałam wówczas na wsi, kurka była swojska, rzec by można – ekologiczna. Pominę jednak dalsze szczegóły przygotowania rosołowego… Od 24 lat jestem wegetarianką i gotowanie rosołu z kury nie wchodzi w rachubę. Na moim stole pojawia się rosół, ale w wydaniu wegetariańskim.
Metodą prób i błędów doszłam do swojej wersji rosołu, w smaku podobnego do przepisu mojej mamy. Moim zdaniem, kluczem jest podsmażenie warzyw i użycie włoskiej kapusty, pora i przyprawy warzywnej własnej roboty. Marchewkę kroję na bardzo cienkie plasterki i obowiązkowo dorzucam dużo wspaniałych wspomnień z dzieciństwa 🙂
Taka jest moja wersja, zapraszam do spróbowania i eksperymentów.
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
1/2 pora
1 marchewka pokrojona w bardzo cienkie talarki
1/2 cebuli
1/2 pałki selera naciowego
1/4 selera (korzeń)
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz ziołowy
1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy warzywnej własnej roboty, przepis tutaj
Wykonanie:
Warzywa kroimy, podsmażamy na oleju, dolewamy wodę i gotujemy.
Doprawiamy dwa razy – na początku i pod koniec gotowania. Podajemy z ulubionym makaronem (może być makaron ryżowy) posypane pietruszką i koperkiem.
Za trzy złote kupiłem dzisiaj 70 g torebkę „Przyprawa do rosołu” firmy EVITA, nie wiem jeszcze czy jest coś warta (przyprawa, nie firma) ale wygląda zachęcająco. Chyba może zastąpić przyprawę własnej roboty.
Pingback: Zdrowy przepis na Wegetariański Rosół - Przepisy Świąteczne
Pingback: Jak przygotować się na święta? – Zdrowosfera.com
Ile wody na taki rosół?
Pingback: Fifa 14 world cup news
Piękny kolor tego wege rosołu! 🙂