
Pierogi z suszonymi pomidorami.
Nadzienie do pierogów jest raczej zaskakujące i oczywiście nietypowe, ale warte trudu zawijania każdego pierożka. Wzorowałam się na przepisie specjalisty od żywienia, Romana P. i muszę przyznać, że połączenie orzechów, bakłażana i pomidorów jest już samo w sobie pyszne. Powodzenia!
Składniki
- bakłażan bez skórki, pokrojony w kostkę - 4 szkanki
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- suszone pomidory w oleju - ok 1/2 szklanki
- por pokrojony drobno - 1 szklanka
- czosnek - poszatkowany - 2 ząbki
- ziemniaki ugotowane - przeciśnięte przez praskę - 3-4 sztuki
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
Instrukcje
- Bakłażan i por podsmażamy na oleju z przyprawami, dodajemy pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Orzechy miksujemy z pomidorami w robocie kuchennym.
- Łączymy usmażoną część z masą orzechowo - pomidorową i dodajemy ziemniaki, doprawiamy do smaku.
- Każdy z nas ma swoje ulubione i wypróbowane ciasto na pierogi ja użyłam ten przepis.
- Robimy ciasto, zawijamy pierogi i gotujemy.
- Podajemy z sosem sojowym.
- Z przepisu wychodzi ok. 30 pierogów.
Możemy eksperymentować z przyprawami i dodać np. zioła prowansalskie lub zatar.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dzięki. Farsz do pierogów jest super smaczny, Zrobiłam. Wszyscy moi degustatorzy byli zachwyceni.Warto wykorzystać ten przepis. Pani Marzenko gratuluję i wszystkim polecam.
Świetny pomysł! Muszę kiedyś spróbować 🙂
Też robię pierogi z suszonymi pomidorami, ale z dodatkiem szpinaku i twarogu. O takim połączeniu bym nie pomyślał, ale coś mi mówi, że będą pycha 🙂
są pyszne ale ser i szpinak to super pomysł.