Advertisements

Torcik OREO
Składniki
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- mąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół pszenna mąka razowa i biała) - 1 szklanka
- syrop klonowy (lub inny) - 1/2 szklanki
- mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3/4 szklanki
- brązowy cukier lub kokosowy (puder) - 1/2 szklanki
- mleko migdałowe lub inne roślinne - 1/2 szklanki
- carob (karob) - 1/2 szklanki
- soda do pieczenia - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczka
- szczypta soli
- sok z cytryny - 1 łyżka
- SKŁADNIKI NA KREM:
- mleko kokosowe (bardzo gęste) - 2 szklanki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- brązowy cukier lub kokosowy puder - 3 łyżki
- szczypta soli
- wanilia - 1/2 łyżeczki
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- wegańska czekolada
- syrop klonowy (lub inny) - 3 łyżki
- woda - 1 łyżka
- maliny - 1 opakowanie
Instrukcje
- Suche i mokre składniki na ciasto mieszamy w osobnych naczyniach a następnie dokładnie łączymy i mieszamy razem.
- Wlewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę posmarowaną olejem i posypaną karobem.
- Pieczemy w temp 350 F (180C) ok. 35 min.
- Mleko kokosowe do kremu najlepiej dobrze schłodzić w lodówce a potem ubijać na bitą śmietanę dodając pod koniec ubijania resztę składników.
- Ciasto kroimy w połowie aby uzyskać dwa równe kawałki. Na jednej połowie dobrze wystudzonego ciasta kładziemy maliny, bitą śmietanę i przykładamy drugą połówką ciasta. Na samą górę wylewamy wcześniej już rozpuszczoną z wodą i syropem klonowym czekoladę (ma być lejąca).
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Bardzo pysznie wygląda.
Super przepis, wypróbowałam go ostatnio i wyszedł naprawdę cudownie. Nie mam mu nic do zarzucenia i z pewnością wypróbuję go ponownie w przyszłości.
Wygląda bosko, muszę sama spróbować ją upiec.