Ważnym zaleceniem w profilaktyce cukrzycy jest spożywanie ok. 35 g błonnika dziennie, ponieważ  reguluje on absorbcję glukozy we krwi, nie dopuszcząjąc do gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Ten deser na pewno dostarczy nam nie tylko wrażeń smakowych, ale również błonnik oraz wiele innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Składniki:

1 szklanka mąki z pełnego przemiału (może być np. mąka z pełnego przemiału z białej pszenicy, tzw. whole white wheat flour)

1 szklanka mąki białej pszennej

4 dobrze dojrzałe bannany

¼ szklanki oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1/3  szklanki mleka sojowego

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

¼ szklanki brązowego cukru lub miodu

szczypta soli

Bakalie: morele, orzechy włoskie, goji berries, rodzynki lub inne

 

Wykonanie:

Bakalie zalać gorącą wodą.

Ocet i mleko łaczymy razemy i odstawiamy.

Banany rozgniatamy widelcem albo miksujemy w blenderze z olejem i cukrem.

Mieszamy suche składniki i bakalie (odcedzone z wody), a następnie dodajemy zmiksowane banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i dajemy do foremki keksówki.

Pieczemy w temp. 355F (160C) 50-60 min.

Foto: M.Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites