Ważnym zaleceniem w profilaktyce cukrzycy jest spożywanie ok. 35 g błonnika dziennie, ponieważ reguluje on absorbcję glukozy we krwi, nie dopuszcząjąc do gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Ten deser na pewno dostarczy nam nie tylko wrażeń smakowych, ale również błonnik oraz wiele innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
Składniki:
1 szklanka mąki z pełnego przemiału (może być np. mąka z pełnego przemiału z białej pszenicy, tzw. whole white wheat flour)
1 szklanka mąki białej pszennej
4 dobrze dojrzałe bannany
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
¼ szklanki brązowego cukru lub miodu
szczypta soli
Bakalie: morele, orzechy włoskie, goji berries, rodzynki lub inne
Wykonanie:
Bakalie zalać gorącą wodą.
Ocet i mleko łaczymy razemy i odstawiamy.
Banany rozgniatamy widelcem albo miksujemy w blenderze z olejem i cukrem.
Mieszamy suche składniki i bakalie (odcedzone z wody), a następnie dodajemy zmiksowane banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i dajemy do foremki keksówki.
Pieczemy w temp. 355F (160C) 50-60 min.
Pingback: Walter
I’m sorry for the inconvenience, we did not think of adding a way to donate it. I really appreciate you visiting my blog. Thank you for cooking with us, it really motivates us when someone appreciates and enjoys our work. I will pass on this to my superiors and see if they will add a way to donate in the future. In the meantime thank you again for following my blog.